Wij stoppen ermee !!!

PER 1 JANUARI 2021

Hoogeveen, 1 december 2020.

Geachte klant,

Door de verandering van het consumentengedrag en de gevolgen van de corona-crisis komt er na bijna 60 jaar een einde aan het bestaan van stomerij  Helder.

We zijn in bedrijf tot de Kerst . Tot Oudjaar heeft u de gelegenheid uw kleding op te halen.

Hartelijk dank voor het in ons gestelde vertrouwen gedurende vele jaren.

Met vriendelijke groet,

Stomerij  HELDER

Het belang van goed verzorgde kleding.

Het belang van goed verzorgde kleding

Uit ervaring weten wij hoeveel belang onze klanten hechten aan een verzorgd uiterlijk en een professionele uitstraling. Kleding speelt daarbij een zeer belangrijke rol.

Ook weten we dat goede kleding vaak duur is. Daarom doen wij ons uiterste best om deze voor u in perfecte conditie te houden. Vuil en vlekken worden grondig verwijderd door een speciale reinigingsmethode, die vriendelijk is voor het textiel en kleuren en weefselstructuur niet aantast. Na reiniging voelt het materiaal prettig aan en zijn eventuele onaangename luchtjes verdwenen.

Reiniging met onze moderne apparatuur maakt het mogelijk om materialen van bijvoorbeeld diverse soorten wol, polyester en zijde te ontdoen van vettige verontreinigingen zonder krimp of ander vormverlies. Deze materialen kunnen niet met zeep en water gereinigd worden wegens de kans op beschadiging. Eventuele vlekken krijgen een speciale behandeling alvorens de kleding in de machine wordt gereinigd.

Wat gebeurt er met uw kleding?

Wat gebeurt er met uw kleding?

Wat gebeurt er met uw kleding of ander textiel tussen het moment dat deze bij ons binnenkomt en u deze weer fris verzorgd terugontvangt?

Nakijken

Bij binnenkomst wordt ieder stuk door ons nagekeken op bijzonderheden zoals speciale vlekken of andere onvolkomenheden die extra aandacht behoeven. Opdat uw eigendommen weer netjes bij u terugkomen worden deze direct van een nummer voorzien. Het onderhoudslabel wordt geraadpleegd voor eventuele bijzonderheden.

 

Sorteren en voorbehandelen

Om heldere kleuren fris te houden worden lichte en donkere materialen voor reiniging van elkaar gescheiden. Extra gevoelige materialen worden eveneens apart gehouden. Voordat het textiel in de reinigings­machine gaat worden sommige vlekken verwijderd, om te voorkomen dat ze door de warmte bij het drogen fixeren. Deze voorbehandeling heet detacheren en vergt naast de nodige vakkennis ook het gebruik van speciale apparatuur en vloeistoffen. Sommige vlekken worden bij voorkeur pas verwijderd nadat het textiel in de machine is behandeld.

Veilig reinigen

De speciale, computergestuurde reinigingsmachine wordt gevuld en afhankelijk van de trommelinhoud wordt vervolgens een reinigingsprogramma gekozen om vuil met een speciaal oplosmiddel uit het textiel te spoelen. Daarbij wordt het weefsel niet aangetast en treedt geen krimp op, zoals bij het wassen met water vaak het geval is.

 

Drogen en nabehandelen

Na gebruik wordt het oplosmiddel gedestilleerd en voor hergebruik geschikt gemaakt. Het textiel wordt in de trommel gedroogd tot het laatste oplosmiddel eruit verdwenen is. Ondanks de voorbehandeling worden sommige vlekken pas na behandeling van het textiel in de machine echt zichtbaar. Mocht dat het geval zijn dan worden deze alsnog verwijderd.

 

Afwerking

Om ervoor te zorgen dat kleding er na behandeling weer “als nieuw” uitziet wordt deze vakkundig in vorm gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale apparaten zoals een pers of een strekpop, waarmee stoom door het textiel wordt geblazen. Door deze werkwijze wordt de vorming van eventuele glansplekken vrijwel uitgesloten. wordt de kleding handmatig gestreken en op een kleerhanger weggehangen. Deze afwerking is vrij arbeidsintensief en vraagt de nodige kennis van zaken.

 

Controle en uitgave

Voor aflevering wordt gecontroleerd of er geen vlekken zijn achtergebleven en of de afwerking correct gebeurd is. Eventuele problemen worden alsnog opgelost en indien nodig wordt de reiniging zelfs volledig opnieuw gedaan. Aan de hand van de eerder aangebrachte nummers worden de goederen weer gereed gehangen of gelegd. Op de afgesproken tijd worden ze vervolgens weer fris en schoon aan u afgeleverd!

Vlekkentips

Vlekkentips

Iedereen die weleens zelf textiel reinigt weet dat er soms iets grondig mis kan gaan. Door op de verkeerde temperatuur te wassen, het verkeerde wasgoed bij elkaar te stoppen et cetera. Sommige materialen zijn zeer kwetsbaar en kunnen alleen professioneel gereinigd worden. Onze vakkennis stelt ons in staat zelfs de meest kritische materialen te reinigen, maar soms willen wij vooraf even overleg over eventuele risico’s. Onderstaand enige voorbeelden van objecten die risico’s kunnen opleveren bij de reiniging:

Strassteentjes en pareltjes

Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor bruidskleding en zijn doorgaans van kunststof. Ofschoon het nauwelijks nog voorkomt kan kunststof oplossen, zodat de steentjes mat worden. Helaas wordt dit risico vrijwel nooit op het reinigingsvoorschrift aangegeven. Tot onze spijt zijn wij niet in staat om steentjes en pareltjes vóór het reinigen op echtheid te onderzoeken.

Tip: Verwijder applicaties zomogelijk voor de reiniging. Overleg anders bij afgifte. Soms is natreiniging een goed alternatief. Het is altijd raadzaam voor de reiniging van speciale objecten even te overleggen.
Pailletten

De tegenwoordig gebruikte pailletten kunnen probleemloos worden gereinigd. Sommige soorten zijn echter niet hittebestendig, zodat ze bij het strijken kunnen vervormen. Bij de behandeling van oudere, gelakte pailletten dient de grootste voorzichtigheid in acht genomen te worden, omdat de laklaag bij het reinigen op kan lossen. De pailletten verliezen daardoor hun kleur en kunnen in het ergste geval ook het textiel aantasten.

Tip: Wijs ook hier even op de applicaties. Bij oude, gelakte pailletten moet even worden onderzocht of deze nat gereinigd kunnen worden, anders moeten de garneringen worden verwijderd.
Lederapplicaties

Leer verliest bij reiniging vaak wat kleur. Daardoor kan het reinigen van een lichte textielsoort met donkere leder applicaties problemen opleveren Het leer wordt door de reiniging meestal wat lichter. Ook kan lederverf de lichte stof doen verkleuren.

Knopen

Bij normale reiniging vormen knopen geen enkel probleem. Voor bescherming van gevoelige knopen, zoals parelmoer, nemen wij speciale maatregelen. Geeft het wasvoorschrift aan dat een kledingstuk bestand is tegen reiniging dan dient dat ook te gelden voor de knopen. Voor de beschadiging van knopen kan in dat geval geen aansprakelijkheid door ons worden aanvaard. Gelukkig komen knopen die niet tegen reiniging bestand zijn nog maar zelden voor.

Tip: Controleer altijd voor het afgeven van kleding of de knopen voldoende vastzitten. Mocht desondanks na het reinigen onverhoopt een knoop ontbreken informeer dan even of die bij die eventueel bij de reiniging is losgeraakt. Vooral exclusieve knopen kunt u het beste óf goed vastzetten óf voor de reiniging juist verwijderen.
Schoudervullingen

Deze zijn in principe bestand tegen reiniging. Helaas komt het echter nogal eens voor dat vullingen die niet goed zijn bevestigd losraken of vervormen. De oorzaak ligt dan niet in een verkeerde behandeling en derhalve kunnen wij daarvoor ook geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Tip: Let erop dat schoudervullingen stevig genoeg bevestigd zijn. Verwijder eventuele uitneembare vullingen, zodat ze niet zoek raken.

 

Vlekken

De meeste vlekken vormen voor ons geen enkel probleem. Belangrijk is echter dat de vlek zo vers mogelijk is en beslist onbehandeld. Probeert u zelf een vlek te verwijderen dan loopt u het risico het textiel onherstelbaar te beschadigen. Zelfs door licht wrijven kunnen al lichte of ruwe plekken ontstaan die niet meer weg te krijgen zijn. Bovendien dringen veel vlekken door een voorbehandeling pas goed in het weefsel door en zijn dan niet meer te verwijderen zonder dat ze resten achterlaten. Uiteraard zijn er ook voor de ervaren reiniger grenzen. Veel materialen zijn zo gevoelig dat het onmogelijk is vlekken volledig te verwijderen. Bij slechts enkele verontreinigingen is schadevrije verwijdering zondermeer onmogelijk. Voorbeelden daarvan zijn siliconen, secondenlijm, haarverf en houtverf.

Tip: Geeft textiel met vlekken altijd zo snel mogelijk en onbehandeld bij ons af. Attendeer ons even op de vlek en geef even door welke substantie het betreft. Wij kunnen namelijk vlekken speciaal behandelen (detacheren), waardoor de kans het grootst is dat deze geheel verdwijnt.

Waxcoat

Vaak bevreemdt het klanten dat hun waxcoat (jack met gewaxte katoen) niet gewassen of gereinigd kan worden. Daarom dient u bij aankoop te bedenken dat dit artikel tijdens de levensduur hoogstens wat kan worden afgedept. Een mogelijk alternatief voor de waxcoat vormen jacks met een polyurethaan- of polyesterlaag. Deze vertonen vaak een verbluffende overeenkomst en kunnen doorgaans nat gereinigd worden.

Oudere gordijnen

Vooral door de inwerking van vele jaren zonlicht kunnen oudere gordijnen schade oplopen, die meestal bij de reiniging pas goed aan het licht komt. Uiteraard doen wij ons uiterste best om het risico van schade tijdig te onderkennen, maar kunnen daarvoor helaas geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Tip: Slijtageplekken worden vaak vooral na reiniging zichtbaar, omdat dan los vezelmateriaal uitgespoeld wordt.

Copyright

© Stomerij Helder

Alle rechten voorbehouden. Al het materiaal dat onderdeel uitmaakt van deze website worden beschermd door de internationale copyright wetgeving. Het kopieëren of aanpassen van beeldmerken, auteursgerechtigd materiaal of intellectueel eigendom is ten strengste verboden.

Door gebruik te maken van deze website aanvaardt u dat stomerijhelder.nl informatie, data, fotomateriaal, grafieken, video’s, lettertypen, afbeeldingen en ander materiaal (zogenaamd “content”) bevat dat beschermd wordt door copyrights, trademarks en overige beschermende rechten, en dat deze rechten gelden op elk mogelijk toepassingsgebied, nu en voor toekomstige toevoegingen aan deze website.

Alle inhoud is beschermd door copyright als een collectief geheel onder internationale copyright verdragen, en Stomerij Helder heeft een copyright m.b.t. de selectie, coördinatie, arrangering en verbetering van zulke content. U mag nog aanpassen, verwijderen, uitbreiden, publiceren, uitzenden, deelnemen aan het verplaatsen of verkopen van, afgeleide producten creëren, nog op welke wijze dan ook exploreren van de inhoud van deze website, als geheel of als gedeelte.

Alle rechten gereserveerd. Logo, beeldmerken, product namen, bedrijfsnamen die voorkomen op stomerijhelder.nl zijn het rechtmatige eigendom van de respctievelijke eigenaren.

Koud buiten? Wist u dat uw winterjas de warmte beter vast kan houden na reiniging?

Het is koud buiten!
Een goed moment om uw winterjas te laten reinigen.

De vezels van uw winterjas krijgen door het reinigen hun veerkracht weer terug. Het draagcomfort en de veerkracht nemen hierdoor toe.

Uw jas kan hierdoor beter warmte vasthouden.

Horror winter op komst. Tijd voor het winter dekbed? Fris gestoomd, aangenaam warm

De temperatuur daalt gestaag en er wordt al gesproken over een naderende “horror winter”.

Een goed moment om uw winterdekbed te laten reinigen. En natuurlijk kunt u uw zomerdekbed het beste fris gereinigd opbergen.

De vezels van uw dekbed krijgen door het reinigen hun veerkracht weer terug.
Als gevolg hiervan voelt uw dekbed veel comfortabeler aan en houdt het makkelijker warmte vast.
Het volume van uw dekbed neemt merkbaar toe.

En zeg nou zelf. Het slaapt toch veel aangenamer onder een fris gereinigd dekbed.

Wist u overigens dat wij ook uw kussens kunnen reinigen?