Wat gebeurt er met uw kleding?

Wat gebeurt er met uw kleding?

Wat gebeurt er met uw kleding of ander textiel tussen het moment dat deze bij ons binnenkomt en u deze weer fris verzorgd terugontvangt?

Nakijken

Bij binnenkomst wordt ieder stuk door ons nagekeken op bijzonderheden zoals speciale vlekken of andere onvolkomenheden die extra aandacht behoeven. Opdat uw eigendommen weer netjes bij u terugkomen worden deze direct van een nummer voorzien. Het onderhoudslabel wordt geraadpleegd voor eventuele bijzonderheden.

 

Sorteren en voorbehandelen

Om heldere kleuren fris te houden worden lichte en donkere materialen voor reiniging van elkaar gescheiden. Extra gevoelige materialen worden eveneens apart gehouden. Voordat het textiel in de reinigings­machine gaat worden sommige vlekken verwijderd, om te voorkomen dat ze door de warmte bij het drogen fixeren. Deze voorbehandeling heet detacheren en vergt naast de nodige vakkennis ook het gebruik van speciale apparatuur en vloeistoffen. Sommige vlekken worden bij voorkeur pas verwijderd nadat het textiel in de machine is behandeld.

Veilig reinigen

De speciale, computergestuurde reinigingsmachine wordt gevuld en afhankelijk van de trommelinhoud wordt vervolgens een reinigingsprogramma gekozen om vuil met een speciaal oplosmiddel uit het textiel te spoelen. Daarbij wordt het weefsel niet aangetast en treedt geen krimp op, zoals bij het wassen met water vaak het geval is.

 

Drogen en nabehandelen

Na gebruik wordt het oplosmiddel gedestilleerd en voor hergebruik geschikt gemaakt. Het textiel wordt in de trommel gedroogd tot het laatste oplosmiddel eruit verdwenen is. Ondanks de voorbehandeling worden sommige vlekken pas na behandeling van het textiel in de machine echt zichtbaar. Mocht dat het geval zijn dan worden deze alsnog verwijderd.

 

Afwerking

Om ervoor te zorgen dat kleding er na behandeling weer “als nieuw” uitziet wordt deze vakkundig in vorm gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale apparaten zoals een pers of een strekpop, waarmee stoom door het textiel wordt geblazen. Door deze werkwijze wordt de vorming van eventuele glansplekken vrijwel uitgesloten. wordt de kleding handmatig gestreken en op een kleerhanger weggehangen. Deze afwerking is vrij arbeidsintensief en vraagt de nodige kennis van zaken.

 

Controle en uitgave

Voor aflevering wordt gecontroleerd of er geen vlekken zijn achtergebleven en of de afwerking correct gebeurd is. Eventuele problemen worden alsnog opgelost en indien nodig wordt de reiniging zelfs volledig opnieuw gedaan. Aan de hand van de eerder aangebrachte nummers worden de goederen weer gereed gehangen of gelegd. Op de afgesproken tijd worden ze vervolgens weer fris en schoon aan u afgeleverd!