Historie

Het pand waarin de stomerij is gevestigd is in al die jaren niet gewijzigd. Het aanzicht van de stomerij veranderde daarentegen meerdere malen.

Op de foto hierboven is net te zien dat zich in de winkel een wenteltrap bevindt naar de, boven de winkel gelegen, woning. Deze trap zou later worden verwijderd. Ook is de winkelruimte op dat moment nog één geheel. De machines stonden destijds dus in de winkelruimte.

In maart 1961, openden Jan en Nelly Helder voor het eerst de deuren van Stomerij Helder, toen nog Chemisch Wasserij Helder geheten. Een paar jaar later werd deze stomerij uitgebreid met een winkel-gedeelte.

Op 1 juli 1981 namen de zonen Auke en Otto Helder het familiebedrijf over. Auke Helder aan de Raadhuisstraat en Otto Helder aan de Grote Beer in Hoogeveen.

In 2010 besloten de broers Auke en Otto de handen weer ineen te slaan. Per 1 januari 2010 werken Auke en Otto samen aan de Raadhuisstraat. Het pand aan de Grote Beer kreeg een andere bestemming.
Naast het pand aan de Raadhuisstraat vindt u in Beilen en Ruinen depots van de stomerij.Door de goede samenwerking tussen de twee broers kan een hogere productie gehaald worden en is er meer stabiliteit ontstaan in de verwerking van uw kleding. Stomerij Helder is dagelijks vele klanten van dienst uit de verre omgeving van Hoogeveen.
Zowel Auke als Otto beschikt over een vakcertificaat.Inmiddels is de winkelruimte in tweëen gedeeld. Hierdoor is een scheiding aangebracht tussen de machines en de ruimte waar u uw stoomgoed kunt afgeven.
In 2011 vierden we ons 50 jarig bestaan.Voor de gelegenheid was de Stomerij prachtig versierd.
Vele klanten, waarvan velen al sinds het allereerste begin het stoomgoed bij ons brengen, kwamen ons feliciteren.Dit persoonlijke contact met onze klant, dat voor ons altijd hoog in het vaandel staat, was overweldigend.

 

In al die jaren is er veel veranderd, zowel op het gebied van kledingstoffen en soorten kleding als op het gebied van de machines die in het stomerij-vak worden gebruikt. Wij zetten ons in om deze veranderingen op de voet te volgen en de nieuwe ontwikkelingen, daar waar mogelijk, te benutten. Een goed voorbeeld hiervan is de overstap die wij maakten van per-reiniging (perchloorethyleen) naar kwl-reiniging (koolwaterstof). Ook wordt er binnen onze stomerij steeds meer nat gewassen.

Ondanks deze veranderingen is ons vak in de kern nog steeds hetzelde gebleven. Wij reinigen nog steeds textiel.

De huisstijl die jarenlang werd gekenmerkt door de geel-zwarte kleurcombinatie is inmiddels vervangen door een meer moderne en frissere blauw-witte combinatie.

Deze kleurcombinatie sluit beter aan bij de werkwijze van de moderne stomerij.
Door de constante vernieuwing van onze machines wordt niet alleen de kwaliteit gewaarborgd, maar dragen we ook ons steentje bij in een beter milieubeleid.

Niet voor niets voeren wij het milieucertificaat en kwaliteitscertificaat van de NETEX. Meer informatie over dit certificaat vindt u elders op deze website onder milieucertificaat.  
De broers stomen na vijftig jaar nog steeds vol enthousiasme door. ‘Elk kledingstuk is nog steeds een uitdaging,’ zegt Auke. ‘We gaan voor de zestig jaar!’ Beide zijn het erover eens. ‘De charme van het vak ligt in het tevreden stellen van de klant, in het persoonlijke contact. En dat blijft.’